Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film